3 DAGEN VENNBAHN

Van 24 tot 26 september 2019.

€ 299 per persoon in halfpension.

Met deze fietsreis trekken we naar de Oostkantons waar we een groot stuk van de Vennbahn volgen, één van de langste tot fietspad omgebouwde spoorlijnen in Europa die drie landen aan doet: Duitsland, België en Luxemburg. Het spoor heeft plaats gemaakt voor vlot rijdende asfalt, af en toe onderbroken door een stuk verharde grintweg. Stukjes “vals plat”( die we met onze variante vaak ontlopen) wisselen af met zachte afdalingen te midden van een groene oase. Vertrekkend vanuit Aken, dwars door de Oostkantons tot in Clairvaux en een totale afstand van 140 km, wordt het een tocht doorheen beboste gebieden, heidevlakten en de natuur van de Hoge Venen. Met af en toe een slapend dorpje, een tunnel of een voormalig stationnetje. Het Vennbahn-fietspad werd reeds meermaals internationaal gelauwerd en kreeg onlangs nog een gouden Award in Ierland.

We rijden meestal over asfalt, soms een stuk verharde grindondergrond en af en toe een stukje bosweg. Alle wegen zijn goed berijdbaar en merendeels verkeersvrij of autoluw. De route heeft een gemiddelde hellingraad van 2 %, maar de eerste rit fietsen we in omgekeerde richting zodat we veel meer dalen dan stijgen.

Reeds verschillende jaren organiseert Albion Tours fietsreizen voor zowel één als meerdere dagen,  steeds met veel succes. U kan genieten van het comfort met uw eigen fiets te rijden: wij reizen met een fietsaanhangwagen voor maximum 35 fietsen waarvan 12 elektrische fietsen. Met uw professionele fietsgids beleefd u een  spetterend verblijf!

Hotel Zum Buchenberg *** Rodt (Sankt Vith)

Hotel midden in de natuur van de Belgische Eifel. Comfortabele en smaakvol ingerichte kamers voorzien van badkamer met douche en toilet, telefoon, kabeltelevisie en gratis WiFi.

Dag 1

Via Brussel, Leuven ( koffiestop) en Luik gaat het richting Oostkantons. Zo bereiken we de voormalige lakenstad Monschau met haar prachtig bewaard gebleven vakwerkhuizen.

Na het vrije middagmaal springen we op de fiets en volgen de Vennbahn richting Lammersdorf, een opengewerkte groene corridor door het Raerenwald, waar je alleen bent met de ongerepte natuur. Verscheidene keren wisselt de Vennbahn tussen Duits en Belgisch grondgebied. Dan gaat het verder richting Roetgen, de "toegangspoort tot de Eifel". De etappe loopt vervolgens door het Hertogenwald  om zo het oude station van Raeren, een stille getuige van de glorietijd van toen, te bereiken. Even later kan je aan het station van Walheim nog oude diesellocomotieven bewonderen. Eenmaal Venwegen voorbij maken de vergezichten plaats voor het dichte lover van loof- en dennenbossen. Via een uitloper van het Land Van Herve bereiken we de voormalige abdijstad Kornelimünster, met zijn middeleeuws decor. Inladen van de fietsen en vrije tijd.

Nadien transfer naar ons hotel in Rodt (Sankt Vith) voor overnachting en avondmaal.

Totaal: ca. 40 Km. U kunt stoppen na 28 Km.


Dag 2

Na het ontbijt vertrekken we met de autocar naar Konzen. We peddelen  direct door het natuurgebied van de Hoge Venen en in Monschau duiken we de Rurvallei in.  Zo bereiken we Mützenich, een voormalig smokkelbolwerk. Over het viaduct van Reichenstein, dat een wondermooi uitzicht over de omgeving biedt bereiken we Kalterherberg, waar we weer op Belgisch grondgebied fietsen. Het unieke heidelandschap kondigt het langs deze etappe gelegen Natuurpark Hoge Venen-Eifel aan. Doordat dit fascinerende hoogveengebied een gigantisch waterreservoir is, moet de route talrijke beken en rivieren overbruggen. Ze bereiken we Souerbrodt . Middagmaal in de omgeving. Voorbij het uitstekend bewaard gebleven stationsgebouw van Sourbrodt gaat het richting Waimes. Doorheen een groene tunnel van hagen en heggen gaat het naar  Montenau. Nu volgen we verder de vallei van de Amel tot in Sankt Vith ons eindpunt. Vrije tijd en daarna transfer naar het hotel voor avondmaal.

Totaal ca. 63 km. U kunt stoppen na 18 km, 33 km of 52 Km.

Dag 3

Na het ontbijt rijden we met de autocar naar St. Vith waar we terug op de fiets springen. Vanaf Sankt Vith loopt de route opnieuw over een pas geasfalteerde weg. Een kort stukje door het bos, onder de hoogverheven snelwegbrug door, en zo fiets je door het vredige plaatsje Neidingen. Opnieuw zijn kleine riviertjes en beekjes in grote getale aanwezig langs het parcours. Na de tunneldoortocht bij Lommersweiler gaat het richting het schilderachtige Ourdal. Op een gegeven moment verschijnt de prachtig gelegen kapel van Weweler boven op de Ourberg. Zo bereiken we Reuland met zijn schilderachtige burchtruïne. We zetten onze tocht verder via de  uitlopers van de Ardennen. De landschapspracht die het oog streelde tijdens de vorige etappe, is nog niet ten einde. Ter hoogte van Lengeler rijd je recht op de tweede tunnel af, die tot nader bericht gesloten blijft voor fietsers. Een zeldzame vleermuissoort heeft zijn toevlucht gezocht in de donkere buis naar Luxemburg. Dan is het nog maar enkele kilometers tot Troisvierges, waar middagmaal voorzien is. Onze laatste kilometers  leggen we af door het Wotztal. Langsheen het klooster van Cingfontaines bereiken we de abdijstad Clervaux, ons eindpunt. Van hieruit terug huiswaarts met onderweg avondstop.

Totaal ca. 43 Km. U kunt stoppen na ca. 32 km.

Inbegrepen in de prijs

  • Reis  met een luxe autocar Comfort Class.
  • Moderne fietsaanhangwagen.
  • Verblijf in halfpension vanaf het avondmaal op de eerste dag tot en met het ontbijt de laatste dag.
  • Nederlandstalige reisleider met een uitstekende kennis van de streek.
  • BTW en wegtaksen.

Niet inbegrepen in de prijs

  • Vermelde toeslagen.
  • Toegangsgelden voor musea, kastelen, tuinen, enz.
  • Middagmalen.
  • Persoonlijke uitgaven.

Plaatsen in de autocar

Volgens datum van inschrijving

Formaliteiten

Geldige identiteitskaart (niet-Belgen contacteren best hun consulaat)

Toeslagen

Toeslag eenpersoonskamer  € 23